Tips för nybörjarodlaren

Att börja odla behöver inte alls vara svårt. Visst kan det finnas mycket att tänka på och en del växter måste har väldigt specifika krav för att de ska växa ordentligt. Men det finns även mycket som är lättodlat och de är en perfekt plats för nybörjare att starta sin resa.

Att förså inomhus

Hela grejen med att förså inomhus är ett sätt att komma igång tidigt på våren. Men det är också ett sätt att ge odlingen en mer kontrollerad miljö att börja gro i och därmed ge dem en bättre chans att lyckas. Odlar man dock under vintern kommer ju de spendera all tid inne från frö till fullvuxen planta.

Lättodlade grönsaker

En del grönsaker är utmärkta val för nybörjarodlaren. Saker som sallat, ärter, morötter, rädisor och mycket mer klarar av mycket av det väder och vind kastar deras väg. De växer dessutom riktigt snabbt och man får därför se frukten av mödan strax efter man först börjat.

Sköta ett grönsaksland

För att lyckas med odling utomhus är det viktigt att ta regelbundna turer ut i trädgården och ta en titt på allt. Rensa ogräs så fort det dyker upp men var alltid försiktig med växternas rötter. Var noga med att vattna själva jorden och inte plantorna som sticker upp. Och medan olika växter vill ha olika mycket vatten är det i regel bäst att hälla på ordentligt och inte bara dutta jorden lätt fuktig.