Odla inomhus vintertid

Att ha två gröna tummar och inte få hålla på i rabatterna eller grönsakslandet så fort snön börjar komma kan vara frustrerande. Men lösningen kan vara så enkelt som att odla inomhus istället under dessa månader.

Här behöver man aldrig riktigt tänka på vad som är och inte är i rätt säsong. Men det är heller inte allt som lämpar sig att odlas inomhus innan man börjar bläddra bland utbudet.En mängd örter och grönsaker klarar sig ypperligt som inomhusodlingar och att få äta dessa färsk även vintertid är riktigt härligt.

När man odlar inomhus kan man välja en av två metoder: vanlig odling i jord eller hydroponisk odling. Att odla i jord är den vanligaste metoden även inomhus men hydroponisk odling har sina fördelar och kan vara intressant att prova på. Denna odlingsform passar också bra för den som gillar att nörda ned sig i odlingen och gärna går in på de mer vetenskapliga aspekterna.

Med hydroponisk odling ser man till att plantorna har sina rötter direkt i vatten och man tillför sedan näringen själv till dessa. Genom att hålla kolla på näringsnivåerna blir det också lättare att se när något inte riktigt är rätt. Mycket växter också snabbare med denna metod då det blir enklare att ta upp näringen direkt. Det finns färdiga set att köpa som man kan komma igång riktigt snabbt med.

Utöver detta behöver man även tänka på ljuset plantorna får. Då vi får betydligt färre soltimmar under vintern kommer man behöva någon form av artificiellt ljus. Odlingen får väldigt gärna stå i ett fönster för att få så mycket solljus som möjligt. När solen sedan går ned slår man på belysningen. Det är inte alla växter som behöver extra ljus, men det är viktigt att kolla upp detta behov för det man planerar odla.