Alla älskar blommor!

Finns det någon som inte tycker om blommor? Att få en bukett blommor blir man alltid glad över. En bukett liljekonvaljer som man har plockat och sätter i en vas hemma sprider sin underbara doft. Att se blommor man har sått själv från frön knoppas väcker en speciell känsla. Alla har vi vårt eget förhållande till blommor och det är det som denna sida kommer att handla om.

När våren kommer börjar det klia i fingrarna och man köper oftast för mycket blomfröer. Vilka är det bra att börja med om man inte har så stor erfarenhet? När ska man så dem och hur ska man så dem? En del blir bäst om man sår på friland och andra kan det vara bra att förså inne. Sedan skiljer det förstås sig beroende på var i landet man bor.

Hur tar man skott från andra blommor? En del verkar ha gröna fingrar. De tar ett litet skott från en blomma och lyckas sedan få en stor och frodig blomma från detta lilla skott. Läs mer om tipsen om hur du tar skott från våra vanligaste krukväxter.

Känner barnen i dag till våra vanligaste ängsblommor? Kan de plocka sju sorters blommor och lägga dem under kudden och samtidigt känna till namnen på dem. Om man bor i stan och inte har så mycket kontakt med naturen är det inte det enklaste. I äldre tider fick barnen i skolan plocka blommor, torka dem och sätta in i ett herbarium samtidigt som de lärde sig både de svenska och latinska namnen på dem.