Tips för en fylligare gräsmatta

Våren är snart här och sommaren står på tur. Har man en trädgård så kanske man redan börjat fundera på hur man kan bättra på gräsmattan. Det finns många metoder och knep för att få gräsmattan sådär grön och fyllig. Vi tänkte dela med oss av några tips som kan hjälpa dig på traven.

När du krattar på våren

När vintern är över och våren har gjort sin entré så är det dags för gräset att vakna från sin vila. Ett bra första steg under vårens början är att kratta för att få bort allt som samlats i gräset under hösten och vintern som, mossa, kottar och kvistar. Det man måste ha i åtanke är att sådant material också tillför näring till gräsmattan, så när du har krattat klart så kan det vara bra att strö på lite gräsgödsel.

Vertikalskär för att lufta

Om din gräsmatta har några år på nacken så behöver den mest troligt luftas. Att vertikalskära hjälper just till med detta. När du vertikalskär så görs det små hål i backen som syresätter jorden och hjälper den att dränera bättre. Dessa hål kommer dessutom se till att både näring och vatten lättare tar sig ner till rötterna.

Att stödså

Att stödså kallas även att efterså gräsmattan, det är något man gör på en redan befintlig gräsmatta. Målet med att stödså sin gräsmatta är att få en fylligare gräsmatta. Detta görs helt enkelt med en vanlig gräsfröblandning, att strö ut frön görs bäst med en spridarvagn som är till för just detta. Dessa vagnar försäkrar att fröna blir jämnt fördelade över gräsmattan, en enklare spridarvagn kan man hitta för under hundralappen.

När ska man då stödså? Den bästa tiden är på hösten eftersom att marken under gräsmattan är varmare då än vad den är på under våren. Värmen gör det lättare för fröna växa samtidigt som den fuktiga höstluften bidrar med vätska. Ett annat plus med hösten är att ogräs inte växer lika bra då. Lycka till!