Gemensam trädgård

En del bostadsrättsföreningen har fördelen att det följer med en bit mark till fastigheten. När man funderar på vad man ska göra med marken rekommenderar vi att man tittar på möjligheten att skapa ett gemensamt trädgårdsland.

Fördelar

Ett trädgårdsland, en så kallad kolonilott, gör att de boende får en känsla av att bo ett hus, det enda som fattas när man bor i lägenhet är sin egen plätt mark där du kan odla växter eller grönsaker.

Lotten hjälper till att locka ut ägarna till den friska luften, de får en anledningen att spendera tid utomhus runt fastigheten för annat än att spela kubb och grilla under sommarmånaderna.

De boende får också chansen att lära känna sina grannar lite bättre. En del kanske aldrig ens har stött på varandra. Det blir roligare att på bo på en plats där man känner personerna runtomkring sig. Det kanske till och med skapas nya vänskaper medan de påtar på och planterar.

Nackdelar

Det kan vara svårt att styra upplägget kring kolonilotten och bestämma rättigheter och skyldigheter. Det kan vara en god idé att skriva ett hyreskontrakt för trädgårdslandet där intressenterna får hyra marken under vissa förutsättningar.

Gör inte det vanliga misstaget som många gör när de söker efter en juristbyrå: att vända dig till det allra största namnet. Där hanteras brottsmål, bostadsjuridik och rådgivning kommer att hamna långt nere på listan.

En annan potentiell nackdel med trädgårdslandet är att grannsämjan kan bli värre. Om någon inte tar hand om sin egen plätt eller förstår någon annans blir det lätt bråk. Samma sak om någon tar från en annans trädgårdsland utan tillåtelse.

Vad fastighetsägaren måste göra

Det kommer också skyldigheter på fastighetsägaren. En del att faktiskt skapa kolonilotten, dela upp marken i sektioner och skapa hyreskontrakt för markerna. En lott kan antingen hyras av vem som helst eller så har varje lägenheten en egen kolonilott inräknad i hyran vid köp av bostadsrätten.

Det måste också finnas en redskapsbod där de boende kan förvara sina trädgårdsprylar. Finns det mycket mark att tillgå kan varje lott ha ett litet skjul som de boende själv har ansvar för att underhålla.